Episode 89: Æd forandringens uspiselighed
Menneskets frygt og reaktion på forandringer er både filosofisk og ledelsesmæssigt interessant. Den græske filosof Heraclitus mente, at forandring er det eneste konstante i universet. Hans udsagn "Panta Rhei" (alt flyder) understreger, at forandring er en uundgåelig del af livet. Den præmis køber Livstykker ind på i denne episode.
Den største forandring af dem alle er døden, der rammer ned i vores normalitet. Vi foretager livet igennem alskens krumspring for at undvige og udsætte den. Døden er Liselotte Horneman Kraghs spidskompetence med to udgivne bøger om emnet og en viden fra sin præstegerning om, at vi vesterlændinge slet ikke har den kontrol over tilværelsen, som vi går rundt og tror.
Er der forskel på de forandringer, der pludselig rammer os som et rædselsvækkende lynnedslag, og de forandringer, der langsomt sniger sig ind på livet af os såsom rynker i huden og børn, der flytter hjemmefra? Lyt med.
Livstykkers ide til forandrings-emnet har fået næring af denne TedTalk ved dødsdoula Alua Arthur og hendes bog: Briefly Perfectly Human - Envisioning a New Way of Living by Getting Real About the End
Artikel i The Guardian: What does a death doula do? Alua Arthur on her ancient profession
Yderligere nævnes Liselottes to efterhånden gamle bøger (men døden bliver nok ikke foreløbigt uaktuel):
Døden nær – en brugsbog i nærvær omkring døende
Og:
Den fortrolige død: At besinde sig på sin dødelighed
Episode 88: Verden er vred
Vrede handler altid om umødte behov. Når først man erkender, at der er sådan fat, så kan opklaringsarbejdet gå i gang hos den enkelte, i ægteskabet, i verden, i politik.
Det er det, Livstykker handler om denne gang. I en samtale mellem religionshistoriker Liselotte Horneman Kragh og journalist Kirsten Elley kommer både den gode og nødvendige vrede på bordet og den vrede, der breder sig som skovbrande.
Verden er vred, og man ser det på sociale medier, i politik, ude på gaderne og på universiteterne, hvor folk samles om at være vrede sammen.
Hellere vred end ensom, synes at være motivationen, for “verden er vred. Det vil forandre næste alt,” forudsiger den indiske antropolog Atreyee Sen, der er associeret professor på Københavns Universitet.
22 pct. af verdens befolkning er vrede dagligt ifølge en Gallup undersøgelse, og vreden er en unik følelse. Den føles sjældent ens fra gang til gang.
Nævnt i episoden:
Episode 87: Vejen ud af skam
Denne episode handler om skam med et særligt blik på de skamfulde af os. Vi er mange, og skam er en lumsk og klistret følelse. Den handler om vores væren og ikke om det, vi måtte gøre forkert. Man kan undskylde en handling, men man kan ikke undskamme sig.
Gnisten til denne episode af Livstykker er tændt af teolog og højskolelærer Christian Hjortkjær, der i maj udgav bogen "Skamfuld". Den har undertitlen: "Hvorfor det er godt at have skam i livet, men fatalt at have for meget." Han ser skam som den mørke følelse, der går forud for de diagnoser og psykiske træk, mange slås med - især de unge.
I takt med at normerne, moralen og subkulturerne er under forandring, er der en masse nyt at skamme sig over, og som individer har vi hele tiden andres vurderende blikke på os i de sociale medier. Tidligere var det seksuallivet at skamme sig over - i dag er det mavefedt, flyrejser, indkøb fra Kina og oksekød, som vi tænker, at vi burde kunne kontrollere - men ikke evner at styre.
Lyt med og hør, hvad der kan lindre skammen.
I denne episode omtales:
Skamfuld" af Christian Hjortkjær
Blogindlæg (16. maj) af Morten Münster. Vi er ligeglade med dig
Artikel i Jyllands-Posten om advarsels-popup på sociale medier i USA
Filmen Inderst Inde fra 2015
Med hjertet i hånden, roman af Liv Hjelm fra 2024
Episode 86: Farlig sex smitter
Er det normalt at tage kvælertag på sin kæreste, når man dyrker sex? Ja, tilsyneladende. Fænomenet kaldes choking, og i voksende grad opsøger unge kvinder nu deres læge, fordi de er deprimerede og bl.a. lider af hukommelsessvigt. Det er nogle af følgevirkningerne af den kortvarige iltmangel, som i udgangspunktet skal forhøje nydelsen ved sex. Langtidsvirkningen er en øget forekomst af demens hos kvinder.
Den omsiggribende kvæler-adfærd er emnet i denne episode af Livstykker.
Fænomenet er solidt undersøgt og forskningsmaterialet baserer sig på 5.000 unge amerikanske universitetsstuderende. Kvinder, vel at mærke. For det er mænd, der tager kvælertag på deres kvinde, ikke omvendt. Choking spreder sig via de unges sexualunderviser nummer ét, nemlig pornosiderne på nettet.
Her bliver det unormale normalt. Her bliver det særegne hverdagskost, fordi vi mennesker adopterer adfærd, holdninger og tro, som vi ser hos andre. Det kaldes social smitte, og den kan let sende sund skepsis og kildekritik ud i kulden.
Choking er omtalt i New York Times i artiklen "Opinion: The Troubling Trend in Teenage Sex" fra 12. april 2024.
I podcasten omtales også bogen: What about men fra 2023 af Caitlin Morrran
Episode 85: Hvad redder man, når det brænder?
Hvad redder man, når det brænder?
Det taler dine værter religionshistoriker Liselotte Horneman Kragh og journalist Kirsten Elley om i denne episode. Emnet fører dem forbi den australske bush, hen til de bibelske ildtunger i håret, den brændende tornebusk og forbi branden i Børsen i København, som hele landet er gået i selvsving over.
Ilden har både forbindelse til helvede og til det hellige, og når noget går op i røg - hvad enten det er relationer eller fysiske emner, gør det ondt.
Vi vil gerne have orden i sagerne og bevare alt det, vi har bygget op. Men kan vi det?
Vi stritter gevaldigt imod tanken om forgængelighed, også selvom den er forudsætning for alt nyt.
Inspiration til emnet stammer bl.a fra Zetland
Film nævnt: Don't Look Up
Episode 84: Tak for det, Kahneman
"Tilfældighed spiller en langt større rolle i vores liv, end vi er klar over. Modsat hvad vi ofte tror, har vi en tendens til at overvurdere vores egen kontrol og undervurdere tilfældighedens indflydelse." Ordene er Daniel Kahnemans. Han døde den 27. marts som 90-årig og var en hædret israelsk/amerikansk adfærdspsykolog.
I denne episode af Livstykker plukker vi i hans forskning og siger tak for hans opdagelse og hans vinkling på, hvordan vi træffer beslutninger. Hans kirurgiske afdækning af, hvor rodede vores hjerner fungerer, er så alment menneskelig og interessant.
Bl.a. har han påvist, hvor vildledende vores erindringer kan være. Vi skævvrider vores opfattelse af virkeligheden - og den (skævvredne) erfaring går vi så trygt rundt med og forsøger at forudsige fremtiden ud fra.
I dette afsnit nævnes:
Bøgerne:
At tænke - hurrtigt og langsomt af Daniel Kahneman
Støj – sådan træffer du bedre beslutninger af Daniel Kahneman, Cass R. Sunstein & Olivier Sibony
Episode 83: Det handler jo ikke om at lykkes
Vi mennesker elsker et godt, nyt projekt. Nogle gange kan vi næsten ikke tøjle begejstringen og få armene ned over, at det nye, vi skal i gang med, er meget bedre, end det gamle. Det gælder revolutioner, det gælder ægteskaber, det gælder nye tiltag i en virksomhed og en ny kostretning. Mentalt breder vi alle palmegrene og kapper ud og tager fat, men så går der fisk i den, for det sker, når mennesker er sammen.
Hele den bevægelse er påsken et billede på. Det skulle være så godt, og så kan det alligevel ende med bedrag, undsigelse, luskede tricks og skuffelse. Påsken er på den måde et spejl på de beskidte hjørner, som vi nødigt vil besøge, men som ofte hører med til det at være menneske.
Det handler denne episode af Livstykker om.
Episoden rummer bud på: 1. Hvordan det kan være en berigelse at indse, at det ikke går os efter fortjeneste, fordi vi aldrig nogensinde får kontrollen.
2. Hvordan det ikke handler om at lykkes som menneske.
3. Hvordan den objektive forsoningslære adskiller sig fra den subjektive. Den første er teologisk købmands-tænkning: Gud er en feudal sadistisk herre, der vil have betaling for vores synder, og Jesus betaler med sit liv. Den subjektive forsoningslære handler om, at Guds kærlighed er bundløs. Ingen betaler noget for nogen.
Episode 82: Ren som sne - hvem er det?
Episode 81: Sig undskyld på den komplicerede måde
Der findes 117 tåbelige og letkøbte måder at sige undskyld på. Resultatet bliver som regel derefter. Der findes også en god og langt mere reflekteret og ordentlig måde, men den består af hele 4-5 trin.
Når denne episode handler om den gode undskyldning, så er det fordi, undskyldninger er hulens svære at give. Det er et sårbart felt, som aktiverer ens selvbeskyttelse.
Og skal man overhovedet sige undskyld for noget, hvis slet ikke det var meningen at jokke den anden over tæerne?
På den anden side kan tørsten efter at modtage en reel undskyldning være så stor, at den ødelægger forbindelsen mellem mennesker.
I podcasten gennemgår vi de 4-5 trin, som en god undskyldning består af. De kan læres.
I episoden næves:
Podcasten Brinkmanns briks
Bogen On Repentance and Repair - Making Amends in an Unapologetic World af Danya Ruttenberg
Podcasten Hidden Brain:
Healing 2.0: The Power of Apologies
US 2.0: Living With Our Differences
Episode 80: Bliv olding på en god måde
Vi lever i et samfund, hvor vi lader som om, at aldring er en fejl. I det lys er det befriende at møde en 80-årig, der slet og ret er begyndt at kalde sig selv for en olding. Oldingen hører podcasts, og hun har nu bedt Livstykker tage spørgsmålet op, hvordan man bliver en god olding samtidig med, at kroppen skranter og kære venner og familiemedlemmer dør omkring en.
Oldinge-episoden kommer her. Den er fyldt med refleksioner, referencer og input fra jer lyttere.
I hinduismen italesætter man livet som bestående af fire faser. Måske kunne en tydeligere kulturel rammesætning for livsfaserne være befriende også i Danmark, hvor vi om 25 år vil være tre gange så mange 100+-årige, som i dag. Ord skaber virkelighed.
Hør om:
De fire hinduistiske livsfaser.
Vær med til at reflektere over, hvorfor vi så absolut skal leve længere?
Hør et digt af den tyske digter Hermann Hesse - og del hjertens gerne episoden med en ven. Tak.
Nævnt i episoden:
Artikel i Jyllands-Posten: "Han er 101. Hun er 91. Om aftenen trækker de strømperne af hinanden og håber på en ny dag i morgen.
Kunsten at blive ældre i ro og mag - Livskunst her & nu af Anselm Grün
Herman Hesses digt:
"Selv i livets allersidste del,
lærer vi nye rum at kende,
livets kald til os får aldrig ende.
Velan, mit hjerte, bryd op og bliv hel."
’Den gamles bøn’ fra Anselm Grüns bog Kunsten at blive ældre i ro og mag (s. 192):
"O Herre, du ved bedre end mig, at jeg bliver ældre for hver dag, og en skønne dag vil jeg være gammel.
Beskyt mig mod den vildfarelse at skulle ytre mig ved enhver lejlighed og om ethvert emne.
Befri mig fra den dybe trang til at blande mig i andre menneskers anliggender.
Lær mig at være eftertænksom uden at gruble, hjælpsom uden at blive dominerende.
Med den mængde visdom, jeg har samlet, synes jeg, det er synd ikke at give den videre men du forstår, Herre, at jeg ikke vil støde mine venner fra mig.
Bevar mig mod at remse utallige enkeltheder op, og giv mig vinger, så jeg hurtigt kommer til sagen.
Lær mig at tie stille med mine lidelser og skavanker.
Der kommer flere og flere- og lysten til at fortælle om dem vokser for hvert år.
Jeg vover ikke at bede om evnen til at lytte til andres beklagelser med glæde, men lær mig at lytte med tålmodighed.
Lad mig nå til den herlige erkendelse, at jeg kan tage fejl.
Gør mig så elskværdig som muligt.
Jeg vil ikke være en helgen, helgener er så svære at leve sammen med, men en vranten kælling er kronen på djævelens værk.
Lær mig pludselig at få øje på skjulte talenter hos andre, og giv mig, o Herre, evnen til også at nævne dem."
Episode 79: Lytning redder liv
Livets mange gøremål har spændt ben for vores vanlige frekvens, så her bringes et genhør med episoden "Lytning redder liv" (oprindeligt episode 20)
I dette afsnit snakker Kirsten og Liselotte om, hvor vigtigt det er at sætte sig ned og lytte til mennesker. Ikke bare sidde og vente på, at personen tier stille, så man kan sige noget selv, men at forsøge at lytte sig ind på det univers, som ethvert menneske er. Kirsten omtaler bogen 'You're Not Listening- What You're Missing and Why It Matters af Kate Murphy .Liselotte nævner den amerikanske forfatter og aktivist Parker Palmer, hvis billeder på at lytte med tålodighed og venlighed til andre og til sig selv taler stærkt. Livsliniens arbejde nævnes også.
Episode 78: Er håb opium for folket?
Episoden er modgift til det højt besungne håb.
Vi lever i en tid, da vi alle individuelt formodes at holde håbet højt og optimismen i live. Når vi bare tænker på noget godt og køber en elbil, så går det grimme nok væk.
"Men håb er ikke en rosenrød undvigemanøvre. De fleste håbefulde mennesker forudser, at der kommer tilbageslag, men de gør også noget for at fjerne forhindringer."
Sådan udlægges begrebet håb i bogen "Håbets Bog" af "chimpanseforskeren", etnologen Jane Goodall og Adams.
For hvad er håb, når det ikke er tro og heller ikke er optimisme - og kan man trække håbet for langt? Det drøfter præsten og journalisten Liselotte Horneman Kragh og Kirsten Elley i denne episode.
Hør, om fænomenet hopium - som dækker over irrationel eller ubegrundet optimisme.
Hør, hvad forskningen kan sige om håb som en produktivitetsfremmende ingrediens.
I episoden omtales bøgerne:
Episode 77: Rådvildhed årgang 2024
Lad os nu se, hvad der sker. En mere rådvild og afventende holdning er det seneste år krøbet ind under huden på Kirsten. Hun er ikke længere nær så sikker på, at Law of Attraction virker. Det er den new-age-agtige tro på, at universet arbejder med, hvis man bare er tydelig og konkret nok i sin målsætning. De seneste år har hun med ordene "i glæde og taknemmelighed" lagt ønsker i æske med nytårsønsker. Hvad virker, og hvad virker ikke?
Liselotte synes, det hele er noget fis, og sådan tager det nye år sin begyndelse hos de to livstykker.
Er der en anden måde at skabe retning og optimisme på, når livet mest af alt minder om et uregerligt garnnøgle?
Et nyt personligt 2024-eksperiment skydes i gang, alt imens Mellemøstens uhyrligheder begået mod kvinder har sat sig som en tyngde og en rådvildhed hos Liselotte.
Hvordan kommer vi videre med humanismen og håber i behold, når menneskelig usselhed og ondskab har så frit spil?
I denne episode nævnes:
Episode 76: Lykkelig uvidenhed - dur den?
Er det en misforståelse, at vi altid skal kende sandheden, og at intet må fejes ind under gulvtæppet? Sandheden kan være ilde hørt, og hvad man ikke ved, har man ikke ondt af, som ordsprog siger,
Lykkelige uvidenhed er dagens emne i Livstykker.
Emnet er inspireret af den muntre og anbefalelsesværdige kinesiske spillefilm "The Farewell", hvor familien til en gammel gæv kone mener, at hun ikke har godt af at høre, at hun er syg. "Det er ikke kræften, der dræber. Det er frygten," mener man i Kina.
Spændingsfeltet mellem den ufilterede sandhed og de hvide løgne jonglerer vi alle dagligt i for at tage hensyn til andre, for at stille os selv i et bedre lys eller for at undgå ubehageligheder.
Episode 75: Stereotype manderoller gør vold på alle køn
Det er ikke maskulint at være belæst. Det er maskulint at have store overarme. Det er den udfordring, mænd tropper op hos coachen med.
Manderollen er nemlig sørgeligt uforandret gennem århundreder, og det er temaet i denne episode.
* Hør om begrebet megareksi der dækker over mænd, der oplever, at deres krop er for tynd, for let og ikke muskuløs nok og derfor styrketræner i vildskab.
* Stift bekendskab med den feministiske forfatter Caitlin Moran, der har skrevet bogen “What about Men?” Hun siger, at “patriarkatet røvpuler begge køn”, og det er lige så dårligt for mænd, som det er for kvinder.
* Hør om Aarhus Teaters roste opsætning af “Force Majeure” (frem til den 13.1 2024), der spidder manderollen, for hvad er en mand værd, når han ikke længere er familiens beskytter?
Links:
Caitlin Morans bøger:
Kønsforsker, lektor, Ph.d. på Roskilde Universitet Kenneth Reinickes kronik, Politiken,19.11 2023: Nogle mænd betaler en høj pris for deres maskulinitet
Aarhus Teater, Force Majeure - som løber frem til den 13.01 2024:
Splejsen i spejlet – artikel i Weekendavisens sektion Ideer 23.11.2023 om megareksi
Episode 74: Uenighed kræver mod - og øvelse.
Skjuler du dine strittende holdninger for at hyle med de ulve, du er iblandt? Uenighed kræver mod og nysgerrighed, og begge dele er en voksende mangelvare i takt med, at debatkulturen hærdes. Det handler denne episode af Livstykker om.
Anledningen dels en tanketråd fra episode 73, dels et læserbrev i Weekendavisen den 3.11 2023 af Amalie Worck, biologistuderende, KU, hvor hun opsummerer:
"Lad os gøre det til en intellektuel dyd at spørge os selv: Hvordan kan det, jeg synes er så forkert, være så rigtigt for dig? For at kunne det, har vi brug for mod. Synes du, jeg er galt afmarcheret her? Er du uenig i min udlægning? Lad os da debattere. Belys mine blinde vinkler, og forsøg at lade mig forstå dit perspektiv. Ellers bliver jeg jo aldrig klogere."
Episoden slår en passende krølle om begrebet "at vende den anden kind til" ledsaget af en fortælling om den bemærkelsesværdige Rosa Parks.
I episoden nævnes:
Debatkutur på nedtur, redigeret af Christian Kock
"On being" (podcast) med Krista Tippett https://onbeing.org/programs/frances-kissling-what-is-good-in-the-position-of-the-other-sep2018/
Episode 73: Øje for øje gør hele verden blind.
Hævn har lange kløer. Den binder dig til skadevolderen, selv om det, du ønsker, er det stik modsatte, når dine grænser er blevet ekstremt overskredet.
En undersøgelse fra Harvard University i USA viser, at når man hævner sig, så sidder oplevelsen og uretfærdigheden i kroppen og nager i længere tid, end hvis man nøjes med at tænke på hævntørsten. For efter hævnen skal man leve med, at man selv er blevet en børste.
Det er hævnens landskab og trangen til den sødmefulde forløsning, som Liselotte Horneman Kragh og Kirsten Elley, præsten og redaktøren, ruller over scenen med denne gang. De hiver fat i eksempler fra deres personlige liv, og på den storpolitiske scene er det konflikten mellem israelere og palæstinensere, der er anledningen. I episoden vil du høre om stoikernes syn på hævn. Kloge ord fra den tyske filosof Nietzsche, den indiske politiker og åndelige leder Mahatma Gandhi og den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu krydrer podcasten.
Mahatma Gandhi: "Øje for øje ender med at gøre hele verden blind."
Omtale af hævn-undersøgelsen fra Harvard University: https://videnskab.dk/kultur-samfund/haevnen-er-ikke-altid-soed/
Marina Cantacuzino: The Forgiveness Project - Stories for a Vengeful Age
Citat herfra (af Desmond Tutu: ”Processen med at tilgive udelukker ikke had og vrede. Disse følelser er alle en del af at være menneske. Når jeg taler om tilgivelse, mener jeg evnen til at give slip på retten til at hævne sig. Og evnen til at give slip på de lænker af raseri, der binder dig til den person, der voldte dig skade.”
Desmond Tutu: Ingen fremtid uden tilgivelse
Matthæusevangeliet 18, 21-22:
Da kom Peter til ham og spurgte: »Herre, hvor mange gange skal jeg tilgive min broder, når han forsynder sig imod mig? Op til syv gange?« Jesus svarede ham: »Jeg siger dig, ikke op til syv gange, men op til syvoghalvfjerds gange.
Bent Falk: Kærlighedens pris
Citat fra Kærlighedens pris: (s. 74f.) “Først, når vi vover at være hvad vi er, kan vi opdage at magten til at være ligger hos os selv og ikke i munden på den, der håner og vrænger ad os. Det er dét, der ligger i ordene om at vende den anden kind til det krænkende venstrehåndsslag på den højre kind (Matt 5,39). Man behøver ikke uden videre at lade sig definere af den anden, og det kan man vise ved at invitere den anden til bare at fornærme løs.’
Episode 72: Der findes ingen vandtætte huse, eller vandtætte liv
Stormfloden hærger, mens denne episode af Livstykker optages. Huse oversvømmes, sandsække lægges ud, kældre står under vand i Danmark.
Men hvorfor er det lige, at vi ikke evner at bygge vandtætte huse, selvom vi mennesker startede med at opføre huse i Italien for 4000 år siden - og således har haft rigelig lang tid til at øve os?
Verdens forskellige fortrædeligheder i meget forskellige proportioner - fra stormflod herhjemme til krisen i Mellemøsten - sættes op mod tidens mest hypede sundhedstrend "longevity", hvor en forlængelse af livet er målet, og midlet er forsagelse, træning og indtagelse af store mængder kosttilskud.
Liselotte har svært ved at være i sin krop af ren og skær kontrast-udspændthed, og værterne undrer sig over vores menneskelige hang til at vende kikkerten om, så vi med tilsyneladende større intensitet dyrker vores egne navler, jo mere kompleks og uoverskuelig den store verden synes at blive.
Artiklen Illusioner i pilleform i Weekendavisen 2. oktober 2023
Artiklen Kun 0,5 procent klarer den (Morten Münster om forsker Bent Flyvbjergs bog How Big Things Get Done)
Episode 71: Gør livet større - lav en fejl
Der er gode fejl, og der er dårlige fejl. De gode fejl er dem, som du anstrenger dig for at gøre, men som du ikke lykkes med. De dårlige fejl er dem, hvor du ikke presser dig selv og vælger det forudsigelige, fejlfrie og sikre - som en cheeseburger hos McDonald's.
Episode 71 af Livstykker handler om modet til at klumre.
Tematisk runder dine to værter både Folkekirkens stivsind, en sjælesorgs-seance om indre kvaler, synapser i hjernen og bevidst frustrerende børneopdragelse.
I podcasten nævnes:
Artikel i Jyllands-Posten, 16. juli 2023:
"Elitetræner vil have danske børn og unge til at lære at lave fejl" af Morten Vestergaard
Bøgerne:
Episode 70: Derfor kan det være så svært at flytte
Flytning og forandringer kan være hård kost for pattedyr - som for eksempel mennesker. Denne episode af Livstykker er et svar på en lytterhenvendelse til livstykker@gmail.com
Et modent ægtepar skal nedskalere og flytte, og de forskelle der er på de to, træder pludselig meget tydeligt frem. Den ene vil gerne eje. Den anden leje. Den ene holder af ting og effekter, den anden ikke nær så meget. Hvordan kan de mødes i deres modsætning? Hvordan kan de være kreative i processen og finde hinanden?
Det handler episoden om.
Her vi du høre om:
NLP-principper som dissociering og værdiafklaring.
Ritualisering
Bogen:
Fru Magnusson rydder op!- Kunsten at få orden i et helt livs ting af Margareta Magnusson
Episode 69: Kender du Martha Nussbaum?
Et rigt og godt liv kræver, at man er åben for tragedien. Det siger Martha Nussbaum. Hun er nu en ældre dame, hun er amerikaner og filosof tilknyttet University of Chicago. Hun er særligt interesseret i oldgræsk og romersk filosofi.
Det er Nussbaums tese, at man skal tilrettelægge sit liv så man sikrer sig, at man kan blive ramt af tragedie.
Den tese er udgangspunkt for episode 69 af Livstykker.
Tragedier vil nemlig være uundgåelige, når man elsker, åbner sit hjerte, og 100 pct. involverer sig på job og i relationer som et modigt og etisk menneske. På den måde er Martha Nussbaum tragedie-tænkning en modvægt til den gængse holdning i tiden, at vi skal gøre os usårlige, gardere os mod modgang og have mest mulig kontrol over tingene.
Nævnt i episoden:
Uddrag af et interview med Martha Nussbaum
Episode 68: Ordgas slører virkeligheden
"Tro på dig selv". "Følg dit hjerte". Sådan noget går vi rask væk og siger til hinanden. Det er jo ikke forkert, men det er luftigheder og ordgas kamufleret som opbakning. Det kan være en afværgemekanisme, der hindrer os i at gå i dybden med hinanden.
Episode 68 af Livstykker piller ved den snak, vi tror er kommunikation. For hvem er dette jeg, du skal tro på? Filosoffer og forfattere som Kierkegaard, Nietzsche, Freud og Dostojevskij har alle sat spørgsmålstegn ved, hvem JEG er, og hvornår vi monstro er herre i eget hus?
Buddhismen mener, at selvet er en illusion. Der er ikke noget selv - det er som at skrælle et løg - der findes ingen kerne.
I dette afsnit hører runder værterne også:
Jung og drømmetydning.
H.C. Andersens "Skyggen".
Terapiformen NLPs syn på generaliseringer.
IFS (The Internal Family Systems model), der bygger på ideen om, at vi består af mange forskellige stemmer og roller inde i os.
Episode 67: Smæk! Du er fanget i dopamin-fælden.
Dopamin regulerer lystfølelsen. Den giver eufori og glæde, og vi er syge for at få mest muligt af det, og det sker gennem konstante stimuli - mobil-kiggeri, rødvin om aftenen, motion i lange baner, arbejdsnarkomani, serier i tv, likes på sociale medier. Med andre ord, når du er hooked og afhængig af noget, så er det dopaminen, der driver gæk med dig. Forskning viser nu, at kroppen samtidig gør alt for at opretholde en ligevægt og dæmpe suset. Jo flere dopamin-shots vi udsætter os selv for - desto flere nedture følger der med.
Det handler denne episode af Livstykker om.
Afsnittet læner sig op ad den amerikanske psykolog Anna Lembkes forskning der peger på, at netop de mange nedture kan være medvirkende årsag til, at så mange i vores vesterlandske verden er deprimerede, at så mange unge har det svært, selv om vi "har alt". I gamle dage var dopamin-opturene sjældnere. Nu oplever vi dem med minutters afstand, fordi alt er så tilgængeligt og i så rigelige mængder.
I episoden omtales:
Bøgerne:
"Dopamin Nation: Finding Balance in the Age of Indulgece" af Anna Lembke.
"Tarme med charme" af Giulia Enders.
Podcast "Hidden Brain":
"The Paradox to Pleasure"
"The Path to Enough":
Episode 66: Forventningens misglæde
Ikke for at virke mistrøstig - men det er jo ganske ofte, at det, vi går og glæder os til og har en forventning om, ender ganske anderledes. I denne sommerferietid er det emnet for Livstykker.
Liselotte drog f.eks. på sommerferie i sommerhus, og ikke så snart var ferien begyndt, før et dødsfald i den nærmeste familie satte en anden dagsorden.
Illustrator Line Jensen lægger Instagram-konto til sommerpostkort fra sommerlandet, hvor de sande beretninger kommer frem om, hvor træls det også kan være at være forsamlet med hele familien med børn og måske med en elsker et andet sted.
Og hvad gør man så med den erfaring, at det ofte går anderledes, end præsten prædiker?
Skal man holde op med at glæde sig, eller skal man lede andre steder?
Nævnt i episoden:
Line Jensen
https://linejensen.org/blogs/blog
Livstykker episode 61: Lykken er noget lort
Episode 65: To ud af tre stjerner. Er det godt - og godt nok?
Dette afsnit af Livstykker handler om den evalueringssyge, der hærger. Vi rater og vurderer i stigende grad alt fra vores samvær med hinanden til seværdigheder, turistmål, film, arbejdsdagen, restauranter og Post Nords levering af den seneste pakke ved hoveddøren.
"Det er en vesterlandsk syge at lave rating, de tre bedste tips til...Vi anmelder og vurderer hele tiden. Det modsætter sig den inderste kerne i mig, at vi tror, vi kan få styr på verden ved at rate og lave lister og evaluere alt hele tiden," siger religionshistoriker Liselotte Horneman Kragh, den ene af Livstykkers to podcastværter.
Den anden, redaktør og terapeut Kirsten Elley, ser anderledes på det. Med en dagligdag i mediebranchen er hun vant til de evige vurderinger af stort og småt.
Men hvad er prisen ved at gradbøje og vurdere hele tiden? Kan det tænkes, at vi bliver blinde og snævertsynede ved at indstille sigtet på god, bedre, bedst og altings Greatest Hits?
I episoden vil du høre, hvad Shakespares King Lear har med sagen at gøre.
Du vil blive mindet om to tidligere (supergode) episoder af Livstykker, nemlig episode 49 og episode 6.
Nævnt i episoden:
Daniel Kahneman: At tænke - hurtigt og langsomt
William Shakespeare: Kong Lear
Artikel i The New York Times om Goodreadsplatformen, der kan skyde en bog ned, før den nogensinde er udkommet: How Review-Bombing Can Tank a Book Before It’s Published
Artikel i Politiken om opreklameret energidrik: Den er vanvittig dyr og smager decideret dårligt. Alligevel er den blevet et kæmpe fænomen blandt børn og unge
Episode 64: Ord forløser ikke alt
Der er tidspunkter i de fleste menneskers liv, hvor ord ikke rækker. Sorg og store følelser æder ord, ligesom man undertiden kan gå og rumle ordløst rundt med en fornemmelse eller en skævhed i et før-sprogligt område, der skal have sin tid.
På et tidspunkt kommer ordene og ræsonnementet så måske, men den tid det tager at nå derhen, er vi ikke vant til at give os selv eller andre i en tid, da kommunikation og samtale og terapi synes at være svaret på alle mellem-menneskelige udfordringer.
Alle religioner opererer med begrebet "mystikken".
Det er det som hænder, men som ord ikke kan eller skal favne. Det, som bare er.
Advarsel: Denne podcast-episode 64 er alt andet end ordløs - for den runder både grønlændernes nogle menneskers manglende evne til smalltalk, ægtefællers forskellige behov for at tale følelser, Anders Agger som kommer til kort i en kommunikation og danseren Isadora Duncans tragiske død og hendes tab af tre børn.
Nævnt i episoden:
Episode 63: Luk døden ind i livet
Dilemmaerne står i kø i denne episode: Inspireret af en lytters refleksioner omkring liv, død, behandling og fravalg vender og drejer Kirsten og Liselotte det faktum, at vi alle har en udløbsdato. Og at vi sjældent er særligt ivrige efter at tale grundigt om denne uundgåelighed med vores nærmeste. Moderne medicinsk kunnen løber langt stærkere, end vi etisk/menneskeligt kan nå at følge med, og vi ender nemt i en situation, hvor vi forlanger alt for meget og alt for urealistisk af et udmattet sundhedssystem.
Hør om Kirstens sæsonbestemte holdning til fravalg af genoplivningsforsøg og Liselottes banke i bordet om, at livsglæde og fravalg af genoplivningsforsøg sagtens kan hænge sammen.
Nævnt i episoden:
Bøger:
Episode 62: No regrets er en død sild
Evnen til at fortryde er en superkraft hos os mennesker. Det mener forsker og forfatter Daniel H. Pink. Hans bog "The power of regret - how looking backward moves us forward", indgår i denne episode af Livstykker, hvor teolog og religionshistoriker Liselotte Horneman Kragh og redaktør og terapeut Kirsten Elley både griber vores fortrydelser og evnen til "no regrets" ved vingebenet og rusker dem.
For hvad er det, fortrydelse kan - og hvem iblandt os kunne have godt af at fortryde mindre og leve mere?
Nævnt i episoden:
Daniel H. Pink: "The power of regret" https://www.danpink.com/
The Power of Regret - How Looking Backward Moves Us Forward af Daniel Pink
Regrets, I Have A Few – Hidden Brain Podcast
Enten Eller af Søren Kierkegaard
Den der lever stille af Eleonora Christine Skov
Episode 61: Lykken er lort
Lykken er ikke blot lunefuld. Den er en forbandelse. Det siger teolog og religionshistoriker Liselotte Horneman Krag. Hun mener, at det evindelige fokus på lykke presser os ud i urealistiske forventninger til livet, og driller os til hele tiden at ville noget mere og noget andet.
Redaktør og terapeut Kirsten Elley er uenig.Lykken er en skøn og attråværdig tilstand, man ikke kan få for meget af. Den driver os fremad til det gode.
Ud over værternes uenighed rummer episode 61 viden om lykkeforskning - både den der handler om penge, og dender ifølge videnskaben fortæller, at vi bliver lykkeligere med alderen.
Så hav tålmodighed - det bliver bedre alt sammen.
Lyt med og hør, hvorfor.
Episode 60: Hvor høj en pris betaler du for den gode stemning?
Er den gode stemning dårlig? Den har i hvert fald ofte mislyde og irritationsmomenter, og hvad stiller man så op med det?
Det har en lytter spurgt om, så i denne episode af Livstykker drøfter religionshistoriker Liselotte Horneman Kragh og redaktør og terapeut Kirsten Elley, hvor langt de fleste af os er villige til at gå for at lægge et Londonsk tågeslør ud over det, der kan ulme mellem mennesker - oftest tillige dem, man er tættest på.
De fleste af os vil hellere skæres midt over af en sløv gaffel end ødelægge den gode stemning. Men dårligt humør vinder altid over godt humør, som den tidligere olympiske kanoroer Arne Nielsson skulle have sagt.
Hør i episoden, hvor alvorligt det kan blive for relationen, hvis ikke man melder fra.
Overvej, om du i virkeligheden er blevet for dygtig til at tage andres følelser på dig.
Bliv klog på, hvilken underliggende følelse der stikker bag din egen irritation, og bliv mindet om, at uenighed ikke behøver at være livsfarlig.
Bøger omtalt i i episoden:
Sobonfu Somi: "The spirit of intemacy. Ancient African teachings in the way of relationships".
Priya Parker: "The art of gathering. How we meet and why it matters".
Episode 59: Den eneste ene plus Ubuntu
Når der er kærlighed i luften, og når varme følelser kan gå i mange retninger, hvorfor så denne trang til at være særligt udvalgt - at finde og være den eneste ene?
Serier og bøger og dating-sites handler om det. Hollywood tærsker langhalm på det. Den eneste ene er emnet for Livstykker episode 59. Kirsten er en af de mange, der søger efter det særlige menneske og undrer sig. Liselotte løfter med sin sjælesørger- og teologiske erfaring emnet op over det banale og egoistiske.
I samtale-podcasten hører du bl.a. om Ubuntu-filosofi eller ideologi: Jeg er, fordi vi er! Begrebet stammer fra det sydlige Afrika, og afdøde ærkebiskop og menneskerettighedsaktivist Desmond Tutu (1931-2021) gjorde det til sit.Vi bliver til i relationen til andre, og det gør det dybt naturligt at søge efter en platform at blive til på. Vi bliver til, når vi giver og modtager kærlighed.Vi er noget i kraft af andre. Jeg er, fordi du er!
Også nævnt:
Tilknytningsteori - John Bowlby og Mary Ainsworth
Episode 58: Beslutninger er et mudderbad
Episode 57: Dårlig samvittighed er ven og fjende
Dårlig samvittighed er en velkendt, ubehagelig medvandrer for de fleste af os. Det kan være som en akut grim smag i munden over en selv eller en som en konstant, nagende bismag i ens indre. En lytter har skrevet ind om dette almenmenneskelige fænomen – f.eks. i forbindelse med en misbrugers dødsfald, for kunne man have gjort mere eller gjort andet? Hvornår er nok nok?
Denne episode af Livstykker masserer fænomenet "dårlige samvittighed", og kommer med filosofiske input og tænkeres tanker til, hvordan man kan forholde sig til den. For den dårlige samvittighed kan være både ven og fjende på én og samme gang.
Og hvad vil det egentlig sige at vende den anden kind til (hvis nu ens dårlige samvittighed skulle byde en at gøre det?)
Lyt og hør hvad der kan være på færde.
Klik her hvis du har en kommentar til emnet eller et input til andet, du gerne vil have, at værterne griber fat i.
I denne episode omtales:
Episode 56: Verdens tunge katastrofer og dansk småbrok: En akavet dans
En etisk brydekamp mellem dansk småbrok og verdens tunge katastrofer.
Hvor går vi hen med en forkælet frustration over udsolgte fastelavnsboller, Irmas endeligt, lændesmerter og afskaffelsen af Store Bededag, når verdens store ulykker bliver smasket i hoved på os som nu jordskælvskatastrofen i Tyrkiet og Syrien? Skal vi, de forkælede, skamme os og tie med det, der klemmer i hverdagen?
Lyt til episoden og bliv klog på:
Hvad katastrofer siger om menneskers adfærd.
Få skudt to sejlivede katastrofe-myter i sænk.
Få et par bud på hvordan du etisk balancerer det etiske dilemma - og forbered dig på, at katastroferne bliver flere og flere i fremtiden.
Omtal i episoden:
Kristian Cedervall Lauta: Katastrofer og hvad de kan lære os om os selv
Episode 55: Når helte ligger i sølet - er deres budskab da sat ud af spil?
Livstykker kigger ned i det bundløse krater af fortællinger om djævelske mænd, der står bag store og smukke bedrifter. Hvad stiller vi fremadrettet op med alt det gode, der skal gå hånd i hånd med det komplet uacceptable?
Det er emnet for den seneste episode, der ellers begynder opmuntrende. For hvor saligt er det ikke lige at finde sig en ny bankmand, der ser muligheder i stedet for tidernes ugunst?
Ellers i episode 55:
Mød en af Liselottes helte fra bogreolen. Jean Vanier. Han oprettede hjem over hele verden, hvor handicappede lever sammen med ikke-handicappede. Nu rasler skeletterne ud af hans livsværker.
Mød jødehaderen Luther. Folkekirken læner sig op ad ham, men hans had og foragt og tanke om forfølgelse af jøder var af ubegribelige dimensioner.
Omtalt: Frederik Stjernfelt, Ph.d., dr. phil. professor: Syv myter om Luther
Episode 54: Hvorfor er alle chefer idioter?
Kolleger kan som regel blive enige om i hvert fald én ting: Chefen er en klaphat! Men hvorfor er det lige, at chefen så ofte ender som idiot - og hvorfor føles det så godt at brokke sig og nå til enighed på arbejdspladsen om netop dét? Det handler seneste episode af Livstykker om.
Et bud lyder, at chefen aktiverer vores indre forældrebillede på godt og ondt. At vi ruller ud i verden i forventning om, at lederen er Gud Herren eller Gud Fruen selv, og derfor skal de kunne se mig og opfylde mine behov. Gør de ikke det, rammer skuffelsen. Og brok og sladder er en effektiv form for social lim, der signalerer: Vi hører sammen (imod idioterne)! Intet er så kærkomment som en fælles modstander til at føle en form for identitet.
Og forholdet til kollegerne? Ja, her genspiller vi de søskende-relationer, vi har oplevet derhjemme, og de er yderligere tricket af, at der aldrig er nok. Ikke til mig i hvert fald!
Nævnt i episoden: Brok forpester vores arbejdspladser og samfund. Løsningen er enkel, men pænt akavet
Harold Kushner: How Good Do We Have to Be?
Kathrine Marie Guldager: Birgithe med th
Episode af Hidden Brain Podcast: How to Complain More Productively
Episode 53: Nytårsløb med loven om tiltrækning, tilgivelse og Desmond Tuto på sidelinjen
Kan man få, hvad man ønsker, ved at gå ind i tænkningen omkring “loven om tiltrækning”? Kirsten gør det og afslører i denne episode, hvordan det er gået med de ønskede, som hun med mantraet glæde og taknemmelighed formulerede for et år siden. For ja, hun fik på en måde, hvad hun bad om - hun fik faktisk alt alt for meget af det!
Liselotte mener det er humbug, og sammen dribler dine to podcastværter, journalisten og teologen, videre fra universets kraft til et smertefuldt lytterspørgsmål. Hvad stiller man op med sig selv og en relation, når man føler sig dybt såret af en nær ven?
Har du et spørgsmål til Livstykker, så skriv til Livstykker@gmail.com
Nævnt i denne episode:
The Secret - film på Netflix af Rhonda Byrne (2006) om Law of Attraction.
Tilgivelsens bog, af Desmond og Mpho Tutu
The Forgiveness Project – Stories for a Vengeful Age af Marina Cantacuzino, forord af Desmond Tutu
How Good Do We Have to Be? af Harold Kushner
Citater:
"Never attribute to malice what can be explained by human frailty and imperfection." (Harold S. Kushner, How Good Do We Have to Be?)
"To forgive is not just to be altruistic; in my view it is the best form of self-interest. The process of forgiving does not exclude hatred and anger. These emotions are all part of being human. When I talk of forgiveness I mean the ability to let go of the right to revenge and to slip the chains of rage that bind you to the person who harmed you. When you forgive you are free of the hatred and anger that locks you in a state of victimhood.
Desmond Tutu in the foreword: Marina Cantacuzino, Archbishop Emeritus Desmond Tutu, and Alexander McCall McCall Smith, The Forgiveness Project
"In a short video he made in 2014 to promote the online Tutu Global Forgiveness Challenge and The Book of Forgiving, cowritten by his daughter Mpho Tutu, he dispelled the belief that forgiveness means reconciliation. 'If someone is constantly abusing you, being ready to forgive doesn't mean you have to be a masochist. If you have had someone who repeatedly hurts you, it is far better to release the relationship than to renew it," he warns. In other words, if forgiveness is about reconciliation, it doesn't necessarily mean reconciling with the perpetrator; first and foremost it means reconciling with yourself. Making peace with a painful event is what allows people to live with hurt and catastrophe, find resolution and move on." (Marina Cantacuzino, Archbishop Emeritus Desmond Tutu, and Alexander McCall McCall Smith, The Forgiveness Project)
Episode 52: Juleevangeliet til hverdagsbrug - nu med opskrift på trøfler
Glædelig jul. Det er nu, at vi på barnagtig vis skal høre om krybbe og mæh-lam og ledestjerne, men hvad er det i virkeligheden, juleevangeliet handler om, når man er voksen og tør kigge ud over krybbekanten?Juleevangeliet handler ikke kun om Jesus, men om ethvert menneske som du og jeg, der hver især er født med kimen til lyset og kærligheden.
Derfor elsker Liselotte juleevangeliet, men mest af alt på alle andre tider af året end i julen. Kirsten fortæller en historie fra sit liv, der i Liselottes øjne er et lysende eksempel på et stykke hverdagsjuleevangelium.
Kirsten Skaarups helt særlige opskrift på trøfler findes her.
Episode 51: Hvad er meningen med livet?
Spørgsmålet har drillet mennesket alle dage, og når man har taget imod en masse bank af tilværelsen, kan man med rette undre sig over, hvad det hele skal gøre godt for. Baggrunden er en henvendelse fra en karrieremand, der efter et misbrug, en bundvending og en afvænning undrer sig.
Det leverer denne episode af Livstykker nogle gode bud på. Det er ikke omsonst.
Hør hvorfor:
- Det, der imod dig, er for dig. Og det, der er for dig, er imod dig.
- Hvorfor overgangsritualer fra ung til voksen har til formål at gøre dig så bange, at det gør dig opmærksom på din sårbarhed og binder dig til fællesskabet.
- Hvorfor vi tilsyneladende først virkelig lærer solidaritet og overbærenhed, når vi selv har prøvet at gå i stykker.
Nævnt i denne episode:
Lars Bjørklund: Det som giver håbet liv, Eksistensen 2018
Viktor Frankl (1905-1997) siger ligeledes dette med de mange meningER, ikke bare én stor forkromet mening:
"Livets mening varierer fra menneske til menneske, fra dag til dag og fra time til time. Det, det kommer an på, er derfor ikke livets mening i al almindelighed, snarere den specielle mening med et menneskes liv i et givet øjeblik.
At stille spørgsmålet generelt ville være omtrent det samme som at spørge skakmesteren: „Sig mig, hvilket træk er det bedste i verden?" Der findes simpelt hen intet, der er det bedste, ikke engang et godt træk bortset fra en speciel situation i et spil og modstanderens særlige personlighed. Det samme gælder menneskets eksistens. Man burde ikke søge efter en abstrakt mening med livet. Enhver har sit særlige kald, sin mission i livet; enhver må udføre en konkret opgave, der kræver at blive fuldført. Der kan man ikke erstattes, der kan ens liv ikke leves om igen. Således er hver enkelts arbejde lige så enestående som hans specielle mulighed for at fuldføre det." (Viktor E. Frankl, Psykologi og Eksistens, s. 112)
Episode 50: Ensomhedens forfærdelige tyngde, Einstein og en buschauffør
Der findes tre former for ensomhed. De er alle lige rædsomme, og ikke alle kan løses med fællesspisning og en bytur. Det handler nyeste episode af Livstykker om.
I USA taler man om ensomhed som en epidemi, og skadevirkningerne i form af dårlig søvn, overspisning og elendigt liv svarer til, at man ryger 15 cigaretter om dagen. Lyt med og hør, hvad Einstein sagde om ensomhed, hvorfor man mister fællesskabsfølelsen, når man bor højere oppe end på 5. etage, og lyt til en skøn beretning om en empatisk buschauffør, der blev et lys i mørket.
Nævnt i denne episode:
Hidden Brain podcast,: The Power of Tiny Interactions samt episoden med U.S. Surgeon General Vivek Murthy,
Lars Björklunds, svensk sygehuspræst, mange fine små bøger
Citatet af Albert Einstein:
"Et menneske er en del af et hele, som vi kalder universet, én del begrænset i tid og sted. Mennesket opfatter sig selv, sine tanker og følelser som noget, der er adskilt fra resten – det er en slags optisk illusion, som bevidstheden laver. Denne vildfarelse er en slags fængsel for os, der holder os fangne i vores personlige behov og i at vise godhed over for kun nogle få personer, der er tætte på os. Vores opgave må være at befri os fra dette fængsel ved at udvide barmhjertighedens rækkevidde til at kunne alle rumme levende væsner og al natur i dens skønhed"
Episode 49: Bliv bedre til at tænke i "og"
Prøv at erstattet "enten-eller" med et "OG", næste gang du skal træffe beslutninger eller fælder en dom. For de bedste svar på livets udfordringer med relationer, i job og i forbindelse med familiekævl er sjældent sort-hvide. De er så meget andet og mere end det.
Det lille OG er omdrejningspunktet for episode 50 af Livstykker.
Podcastværterne Kirsten Elley og Liselotte Horneman Kragh mener, at vi når meget længere og kan mindske presset på os selv og andre ved at tage flere muligheder i spil og opgive tanken om kategorisk stillingtagen. Det gælder i de små såvel som i de helt store dilemmaer. Måske er der flere udveje end som så.
Livet består af det paradoks, at flere modsatrettede ting godt kan være sande på samme tid. Modenhed er at kunne leve med netop den erkendelse.
I denne episode omtaler vi den nye bog "Lost & found: A Memoir" af Kathryn Schulz og Bent Falks, tidligere sygehuspræsts, forfatterskab, bl.a. Kærlighedens pris I+II.
Vi omtaler dette citat: "You met me at a very strange time in my life".
(Sagt i slutscene af Fight Club og siden gengivet mange steder.
Episode 48: Hvad gør godhed ved dig?
Kirsten er blevet ramt hårdt af godhed flere gange i løbet af sin rejse, og hun funderer over, hvad der er på færde. Hvad er det med os mennesker – der også kan være de mest forfærdelige over for hinanden - at vi kan vise godhed på helt uventede steder? Liselotte pipper lidt om Løgstrup og Levinas som mulige indfaldsvinkler. Uanset hvad forklaringen kan være, må Kirsten konstatere, at godhed smitter og gør hjertet blødt. Således blødgjort gør hun sig klar til at drage hjemad. Filosoffer nævnt i denne episode:
Den etiske fordring af K.E. Løgstrup
Liselotte omtaler Michael Tomasellos forskning
Episode 47: Danser dit fremtidige jeg?
Kirsten byder velkommen fra fjerne Argentina, hvor hun har taget tangotimer, mødt venlighed og værdighed i et land i frit økonomisk fald. Hun spekulerer på nutid og fremtid, foranlediget af en TEDtalk om vores fremtidige jeg, som ret beset er en fremmed, vi endnu ikke kender. Vi tror, at vi altid vil være den, vi er nu, og intet kan være mere forkert. Ethvert jeg er, som alt andet på denne klode, under konstant forandring. Som f.eks. når 18-årige Liselotte kategorisk slår fast, at hun aldrig skal have børn. Og dernæst ad åre får seks af slagsen. Bøger nævnt i denne episode:
TEDtalk e(2022) af journalist Shankar Vedantam: You don't actually know what your future self wants, https://www.ted.com/talks/shankar_vedantam_you_don_t_actually_know_what_your_future_self_wants
Episode 46: Der skal ikke gå havegrill i lortet - om ydre og indre rejser
Episode 46 handler om de ydre og de indre rejser, som er så essentielle, hvis vi som menneske skal holde spændstigheden. For som musikeren Niels Hausgaard har sagt, så skal der jo ikke gå havegrill i lortet, vel?
Kirsten rejser i dag mod Argentina uden kompas men med en rygsæk for at lede efter det, vi ikke ved, hvad er, og som episke fortællinger og eventyr er fulde af. Nemlig dem, der drager ud og vender forandrede hjem.
Liselotte betakker sig. Hun vil hellere rejse mod indsigten fra sit sofahjørne ned en bog, så hvad handler den arketypiske rejse i virkeligheden om?
I denne episode bliver du også klogere på:
Hvem ørkenfædrene og -mødrene var.
Hvad deres sit-down filosofi gik ud på.
Hvad Niels Hausgaard mere sagde. Hvorfor stilstand uden bevægelse er farlig.
Litteratur i dette afsnit:
“Det Lykkelige Arabien” af Thorkild Hansen, https://litteratursiden.dk/anmeldelser/det-lykkelige-arabien
“Stilhed og honningkager” af Rowan Williams, https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/en-berigende-%C3%B8rkenvandring
Lykke-Per af Henrik Pontoppidan, https://litteratursiden.dk/anmeldelser/lykke-af-henrik-pontoppidan
Om ’the hero’s journey’: The Hero with a Thousand Faces af Joseph Campbell https://www.saxo.com/dk/the-hero-with-a-thousand-faces_joseph-campbell_hardback_9781577315933
Citatet fra Niels Hausgaard stammer fra en kampagne for avislæsning. Niels Hausgaards bidrag hed: ”Pludselig er man blevet til en ko”. https://www.yumpu.com/da/document/view/18156981/pludselig-er-man-blevet-til-en-ko
Episode 45: Hvem er bange for feminisme?
Vi bør alle være feminister - men sådan er det som bekendt langt fra. Kvinde kan være kvinde værst, og mænd står tit efterladte tilbage på perronen og fatter hat. Men fordi der er stærke kræfter i samfundet i denne tid, der kræver menneske-ligeværd, tager Livstykker fat på emnet. Med alt fra voldelig tankegang, evolutionære bagage, en rædselsfuldt mandsdomineret Bibel og kunsten at kunne tage selvstændigt stilling. Vi er blinde for den patriarkalske struktur, fordi den har været der al tid, det er udfordringen.
Hvorfor ser mon nogle mennesker rødt, når de hører ordet feminisme?
Hvordan kan det være, at Liselotte ser sine seks sønner som gode feminister?
Hvorfor har Kirsten nægtet at se de misforhold i øjnene, som et mandsdomineret kulturelt system fostrer?
I episoden debatterer podcastværterne Maren Uthaugs nye fremtidsbog "11 pct." og dribler videre med den tankegang, hun lægger for dagen, hvor mandlige væsener mindskes i antal - til 11 pct. - og uskadeliggøres i avlscentre, fordi de gør mere skade end gavn.
Værterne runder den tyske bog "Wer hat angst vorm Feminismus? Warum Frauen, die nichts fordern, nichts bekommen" af Hilkje Hänel og “We Should All Be Feminists” af Chimamanda Ngozi Adichie.
Bogen "The Goodness Paradox" af Richard Wrangham får også ord med på vejen.
Episode 44: Hvad stiller jeg op med mine fiaskoer?
Det er en uundgåelig del af livet at fejle, så hvad om vi begynder at fejre fiaskoerne? Det er jo dem, vi lærer af og ofte skifter livsbane på grund af.
Det handler episode 44 af Livstykker om, hvor dine værter Kirsten Elley og Liselotte Horneman Kragh rundhåndet deler ud af deres egne fiaskoer.
De spænder over fejlslagne investeringer, skilsmisser, håbløs job-indsats og syv fejlslagne reagensbehandlinger.
Ideen om at stoppe op, dvæle lidt mere ved fiaskoerne og tale højt om dem til andre kan ses som et modsvar på performancekulturen i samfundet - og nok så vigtigt: Åbenheden kan forhindre, at livets koks og fatale fejltrin sætter sig fast som ækel, klæbrig skyld og skam hos hver enkelt af os.
I podcasten omtales artikel fra SDU om professor Dannie Kjeldgaard, der forsker i fiaskoer:
Der refereres til bogen “The Importance of Disappointment" af Ian Craib og bogen "Mindset" af Carol S. Dweck
Episode 43: Hvad stiller jeg op med afslutninger?
Alting har en ende. Vi afslutter i et væk alt fra ægteskaber, samliv med store børn, job, venskaber og mølædte gamle hundes liv på jord.
Måden hvorpå er forskellig - fra langsom udfasning til højlydte smæk med døren. Uanset hvad, så står afslutningen stærkt tilbage. Måden vi sætter punktum på, kommer til at fylde i fortællingen og erindringen efterfølgende, og finalen kommer til at farve vores erfaringer langt mere, end der måske er grund til.
Det handler Livstykker om denne gang. Her kan Kirsten fortælle, at også de største klassiske komponister har kæmpet med at sætte den sidste node, og Liselottes fortæller om den smertelige erkendelse, der har ramt hende under sine seks barnefødsler, lige netop når livmodermunden er mellem 7 og 10 cm åben.
I episoden vil du også lære at skelne mellem "det oplevende jeg" og "det fortællende jeg" - og hvad netop den opdeling betyder for, hvordan vi går videre ud i livet med de mange finaler, som rammer os hele tiden. I podcasten henvises til:
Episode 42: Hvad stiller jeg op med hemmeligheder?
Hemmeligheder kan måske synes som lækkerbiskner, men det kan også hurtigt vise sig, at det er ensomt og tyngende at bære på dem, både ens egne og ikke mindst andres. Det har en lytter erfaret – at det kan være direkte pinefuldt at bære et andet menneskes hemmelighed, der krænker ens egen moral. Vi vender hemmelighedernes væsen i denne episode, Kirsten bevæger sig ud i højtlæsning; vi kommer ind på, at en søskendeflok aldrig har samme forældre, og at skam lever af, at man ikke fortæller om den til nogen, og derved vokser den sig tyk og fed.
Bøger nævnt i episoden:
Moderne former for ’skriftestole’ omtales også: Programmet på P1 ”Hemmeligheder” , hvor man kan ringe ind anonymt med sin hemmelighed på tlf. 28 54 40 00, samt folkekirkens digitale chatplatform for eksistentielle samtaler, som også foregår anonymt.
I forbindelse med episode 20: ”Lytning kan redde liv” giver en lytter en anbefaling af samtalespillet ”Lyt”,
Episode 41: Hvad stiller jeg op med kærestesorg?
Topchefers skilsmisse koster 26-38 pct. på bundlinjen af de virksomheder, de står i spidsen for. Kærestesorger medfører sygedage og flænser gevaldigt i selvværdet. Også hos voksne. Hjertesorg belaster lige så meget som fysisk smerte, men regnes alligevel ikke for noget særligt.
Det er emnet for Livstykker 41. Det er blevet til efter en henvendelse fra en lytter på livstykker@gmail.com:
“Jeg har været i et kærlighedsforhold med en mand. Han gjorde det forbi i går. Det er jeg dybt ulykkelig over. Nu har jeg ikke længere adgang til hans kærlighed, varme og samhørigheden. Det gør så ondt, at tårerne triller. Jeg tænker grimt om mig selv. Er grim, gammel og kedelig. Mit spørgsmål lyder: hvordan kan jeg skille disse to “ problematikker” ad. Jeg blander min kærestesorg sammen med mit menneskeværd.”
I episode omtales indhold fra bøgerne:
Episode 40: Stoisk ro er ofte noget fis
Bliver man mere sårbar med alderen, mere bevæget og sart? Eller gør vores erfaringerne det nemmere med tiden at håndtere de slag, alle må tage imod? Det drøfter Kirsten Elley og Liselotte Horneman Kragh i dagens episode. Den starter med en kritik af den stoiske ro, som er idealet i den 2000 år gamle filosofiske retning, som er blevet moderne de senere år. Liselotte mener, det kan være noget maskulint bavl med uheldige historiske bivirkninger at skulle bevare roen, når sjælen er et oprørt hav og henviser til artiklen ”Don’t be a Stoic”, en artikel fra The Guardian om ”The Boarding School Syndrome” og bogen af samme navn Boarding School Syndrome - The psychological trauma of the 'privileged' child af Joy Schaverien.
Kirsten har stor gavn af at tilgå fortrædeligheder med et anstrøg af stoisk ro - nemlig ved blankt at erkende følelserne, at være nysgerrig på, hvad de vil sige en - og så handle med den fornuft, der er mulig at hente frem. Men let, det er det jo ikke!
Episode 39: Hvad gør flokdyret ved dig?
Det kan godt være, du føler dig som individualist og noget særligt, men i virkeligheden er vi alle flokdyr. Så meget, at vi vil gøre uhyggeligt meget for at være i en gruppe. Og er vi først inde, så viser alle undersøgelser, at vi bliver dårligere mennesker, der ikke siger fra. Vores moral skrider. Vi bliver utilregnelige i flok, og jo mere vi uniformerer os i ens hættetrøjer, jakkesæt eller træningstøj, desto mere anløbne og overmodige bliver vi.
Med udgangspunkt i en ny bog, drøfter Livstykkers to podcastværter, redaktør-Kirsten og teolog-Liselotte, hvad det tilhørs-hungrende menneske (du og jeg!) er for sære starutter.
Bogen hedder “Når Flokdyret Fejler - hvorfor vi kloge mennesker træffer så mange ukloge beslutninger” af Henrik Tingleff.
Liselotte nævner romanen ”Fluernes herre” af William Golding og René Girards forfatterskab Citatet i slutningen af udsendelsen er af Martin Niemöller, flådeofficer, nationalist, præst, modstander af nazismen, koncentrationslejrfange og pacifist:
”Først kom de for at tage…”
Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist.
Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand.
Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist.
Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde.
Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere."
Episode 38: At finde sig selv er som at pille et løg
Hvad er der at finde, når vi graver længe nok rundt i os selv?
Uudnyttet potentiale, uforløst energi, ro og afklaring, som vi håber på - og som terapeut-branchen stiller i udsigt?
Det er temaet for episode 38. Her drøfter vi “jeg skal finde mig selv”-trenden. Men nok så vigtigt: Hvorfor er det overhovedet vigtigt at kende sig selv?
Det havde de oldgræske stoikere allerede et solidt bud på for 2000 år siden.
Bøger omtalt i denne episode:
”Stå fast- et opgør med tidens udviklingstvang” af Svend Brinkmann; ”Ståsteder- 10 gamle ideer til en ny verden” af Svend Brinkmann;
”Gå glip – Om begrænsningens kunst i en grænseløs tid” af Svend Brinkmann; ”Sofies verden – en roman om filosofiens historie” af Jostein Gaarder
”Ar” af Audur Ava Olafsdottir; ”En mand, der hedder Ove” af Frederik Backman; ”The Way of Man – According to the teaching of the Hasidim” af Martin Buber; “The Cancer Journals” af Audre Lorde. Liselotte omtaler forsøget, hvor mennesker, der skulle sidde i rum med dem selv og deres egne tanker, hellere ville give sig selv et elektrisk stød end at være i eget selskab.
Episode 37: Giv slip eller mas på. Hvordan er man forælder til voksne børn?
Hvordan er man forælder til voksne børn, som har travlt i deres eget liv?
-Jeg burde ikke være i tvivl - men kan alligevel være det, skriver en lytter, der tumler rundt i et landskab af henholdende svar, kærlighed og gode hensigter, og som har bedt Livstykker tage spørgsmålet op.
Episode 37 er en balancegang mellem modsatrettede følelser. Frygten for at fremstå som en tegneserie(sviger)mor og så at signalere: Jeg ER her – jeg vil så gerne hjælpe! Sådan har Liselotte det, som mor til seks granvoksne sønner.
Kirsten reflekterer over angsten for afvisning: For hvorfor spørger vi ikke bare, hvad der er i vejen? Måske fordi vi frygter en afvisning? For hjernen råber død og fare, når vi møder afvisning. Derfor vil vi hellere gå rundt i uvidenhed med en fantasi, der galoperer derudaf med hjemmebryggede forklaringer og teorier, der måske er meget værre end virkeligheden. Kirsten omtaler det såkaldte ’Still face experiment’.
Episode 36: Ritualers magt - fra Herlufsholm til skilsmissser
Ritualer føder fællesskaber, og de gør hjernen godt. For det er rart at vide, hvad vi har gang i, hvad vi er samlet om, og hvad der nu skal ske. Ritualer kan også have en mørk og grusom side, hvad sagen om Herlufsholm tydeligt vidner om.
Kan et ritual ved en skilsmisse gavne og give lige så meget som det, vi kender fra bryllupper? Skal der vidner til den beskidte proces? Skal vi have sat gang i flere ritualer? Liselotte fortæller om Rum for Livsbånd, som er en måde at give plads til, at vi alle bærer vores døde med os og har brug for at fortælle om dem med jævne mellemrum. Det handler episode 36 om, hvor Liselotte og Kirsten også på opfordring fra deltagere i et Livstykker-foredrag beder om et konkret råd: Hvad stiller man op med folk, der snakker og snakker og dominerer en sammenkomst eller et kollegaskab?
Skriv til livstykker@gmail.com, hvis du har venlige råd at give.
Episode 35 Hvad springer du over, når du gør det?
Tag dine overspringshandlinger alvorligt. De kan dække over grundlæggende konflikter og være et vindue ind til dit krøllede sind. Det er jo aldrig ligegyldigheder såsom tandbørstning, du har svært ved at få gjort, vel? Det handler denne samtale mellem religionshistoriker Liselotte Horneman Kragh og journalist Kirsten Elley om.
Neurologisk er der en god forklaring på, hvorfor vi hiver hånden væk fra den varme kogeplade, men filosofisk set er det stærkeste argument mod overspringshandling, at du aldrig ved, om du har et i morgen at gøre tingene i.
Litteratur: In the Realm of Hungry Ghosts- Close Encounters with Addiction af Gabor Mate,
Citat af Walt Whitman - 1819-1892, Song of Myself, 51:
Do I contradict myself?
Very well then I contradict myself,
(I am large, I contain multitudes.)
Karen Blixen: Min afrikanske farm. (Her (i afsnittet ”Livets veje”) optræder fortællingen om en mands forvirrende tumlen rundt i mørke om natten, og da han står op næste morgen, ser han, at den uforståelige rute dannede tegningen af en stork).
Episode 34 Hvide tænder - nu med hængebryster
En episode om alder, forfald og om at danse på den scene, man er sat på.
En lytter har reageret på episode 25 “Jeg bliver utryg, hvis folk har bleget deres tænder.” For hvis ansvar er det, at vi lever i en ungdomskultur, hvor det er så svært at blive gammel, at de fleste kvinder farver hår i håb om, at det trækker nogle år fra dåbsattesten?
Tror du, jeg kan få filmstøtte, når jeg er gråhåret? spurgte dokumentarist Mette Korsgaard en dag sin yngre kollega.
- Det tror jeg ikke, du kan! lød svaret.
Vi bringer et interview med Mette Korsgaard, der også har skrevet bogen Festskrift for halvgamle krager
Liselotte hæver rynke-bekymringer op i et højere plan med ny litteratur om kvindelige arketype, bl.a. Goddesses in Older Women - Archetypes in Women Over Fifty af den amerikanske jungianske psykiater Jean Shinoda Bolen og The Metamorphosis of Baubo - Myths of Woman's Sexual Energy af Winifred Milius Lubell.
De kan være med til at udvide vores syn på kvindeliv. Sovende muligheder vækkes til live. Vores værd som mennesker har heldigvis ikke noget med hårfarve og taljemål at gøre.
Episode 33 Er der afkast på menneskelig investering?
Kan man sætte en relation op på en x- og y-akse og vurdere potentialet? Kirsten har mødt en økonom, der siger ja. Næsten alt kan sætte i koordinatsystem. Endog scorepotentialet, når det gælder en ny kæreste. Oplevelsen er startskuddet til episode 33 af “Livstykker”, som handler om, at man aldrig mister ved at være generøs med sig selv, at indkrogethed skal undgås, og at vi skal øve os i ikke at lykkes. Livsmod handler om at investere sig selv og træde ud over den tærskel, hvor man ikke ved, hvor foden lander.
“Vi skal turde så frø, som vi aldrig selv kommer til at høste frugten af, men så er det altid nogle andre, der høster. Det er også en måde at se investering på,” lyder det blandt andet.
Episode 32: Det er nødvendigt at kunne tabe ansigt
Bekymringer er pine og plage i utide. Hvordan holder du dem fra livet?
Det handler Livstykker om i dag, hvor Ukraine er på alles læber. Men også uden et Ukraine er vi eksperter i at bekymre os. Tænk, hvad spekulationerne koster dig i nærvær. De gør ikke verden bedre - og heller ikke dig selv. Den stoiske filosofi har et par hverdagskneb, der kan bruges til at stå imod. Men årsagen til balladen - Putin for eksempel, er at vi ikke lærer vores børn at tabe ansigt. Det er okay at fejle, at klumre rundt, at te sig og tabe ansigt. Det dør du ikke af. Det skal vi alle lære. Her ligger den egentlige fredsskabende mission - ikke mindst i hverdagens små og store krige. I episoden omtaler vi det mentale motionscenter og kronikken ”Krænkeren er en ydmyget mand” i Weekendavisen; bøger af psykiateren James Gilligan og Alain de Bottons bog ”Filosofiens trøst”.
Piet Heins Gruk lyder således: »At tabe ansigt er en ædel sag, som vel kan frelse jordens folk en dag og være taberen til evig hæder, hvor tåber kun vil se hans nederlag«
Episode 31: Prutter og mirakler
Mirakler? Her er, hvad du skal holde øje med!
Vi lever i en vísuel tidsalder, hvor stort og småt bliver dokumenteret med billeder på de sociale medier. Er det så ikke besynderligt, at vi aldrig ser ægte mirakler? Blinde der pludseligt kan se, en statue der græder ægte tårer? Alligevel findes miraklerne. Men vi skal lede et andet sted, siger Liselotte.
Lyt med og få et blik for miraklerne i dit eget liv.
Liselotte omtaler historier fra bogen ”Here If You Need Me” af Kate Braestrup fra 2008 og nævner bogen ”Cured - The Power of Our Immune System and the Mind-Body Connection af Jeff Rediger
Episode 30: Jeg er ikke ond. Ikke særlig meget i hvert fald!
Det kan være ondt at ligge søvnløs kl. 5 og lytte til en professor i evolutionshistorie der siger, at vi mere og mere bliver et dyr. At mennesket bare er en mellemstor halvslap abe. At vi ikke skal lede efter mennesket i dyret, men dyret i mennesket. Det skete for Kirsten forleden. Ud fra den oplevelse ruller episodens samtale om ondskab. Fra den lille giftpil, vi sender mod andre i det daglige til de store folkedrab..
- Liselotte, synes du, at jeg er ond? spørger Kirsten på et tidspunkt og ja. Det synes Liselotte faktisk!
Liselotte: Det farlige er, når vi går rundt og tror, at vi ikke hver især har ondskaben i os. Den russiske forfatter Aleksandr Solzhenitsyn sagde det sådan her: Skillelinjen mellem godt og ondt går midt gennem ethvert menneskes hjerte. Den linje går ikke mellem nationer eller ideologier og religioner.
Nok opfører vi os arts-specifikke. men i modsætning til dyr, så har vi et valg. Sagt med andre ord: Vi kan vælge mellem ondt og godt. Her ligger menneskets virkelige superkraft.
Liselotte henviser til filmen Conspiracy fra 2001 og til et interview i The New York Times med primatologen Jane Goodall
Citatet fra Solzhenitsyn lyder i sin helhed således:
“The line separating good and evil passes not through states, nor between classes, nor between political parties either -- but right through every human heart -- and through all human hearts. This line shifts. Inside us, it oscillates with the years. And even within hearts overwhelmed by evil, one small bridgehead of good is retained”, The Gulag Archipelago 1918–1956
Episode 29: Prisskiltet på kærligheden
Kirsten fortæller en historie om et dilemma, som kærligheden skaber. Og hun synes, det er træls. at 'gratis' ikke findes i kærligheden. Vi konstaterer, at vi mennesker har længselslommer, som vi gerne vil fylde. Eller sagt med en historie fra romanen 'Meter i sekundet' af Stine Pilgaard: Vi har alle en indre ismand, som vi skal holde ud at bære rundt på. Kærligheden kan hverken købes eller sælges, alligevel har den altid en pris, citerer Liselotte fra tidligere sygehuspræst og gestaltterapeut Bent Falks bog 'Kærlighedens pris' , og Kirsten omtaler rapporten om danskernes sexvaner fra SSI, som også er nævnt i episode 12.
Episode 28: Lad ensomheden bide dig
Det ser ud til, at mennesket fødes med et større behov for bekræftelse, end livet kan give. Ingen relation slår til. Alle bliver nødvendigvis skuffede.” Sådan siger den svenske sygehuspræst Lars Björklund, og ja. Lyder det lidt mørkt? Liselotte mener det er en befrielse. For vi er ensomme. Hver i os selv. Det er ingen skam, og følelsen i sig selv er ikke farlig - dog så ubehagelig, at Kirsten har forsøgt sig med flere kreative krumspring som fx at tage på stop til Lolland. Parforhold er et velafprøvet quick fix - men rusen holder jo sjældent evigt:
Måske vi med held skal starte vores parforhold med en anden grundfortælling end, at vi tror, at vi kan ophæve hinandens ensomhed?
Citatet er fra bogen 'Det som giver håbet liv' af Lars Björklund, Eksistensen 2018 s. 60.
Liselotte omtaler en artikel fra The New York Times om den bedste modgift mod ensomhed
Episode 27: Hjemmeblind gennem tilværelsen
Hvad skal med over i det nye år, og hvad har bedst af at blive parkeret i en æske oppe bagest i reolen? I Livstykkers nytårsgave vender værterne kunsten at skille sig af med det, der tynger og suger energi. Lyder det svært? Det er det også, men der findes en konkret metode, som har vist sig brugbar. Kan man dernæst sende en hilsen til karma-kontoret og få, hvad man ønsker? Kirsten tror på det og har et eksperiment kørende, som Liselotte fnyser af - og således bliver hellige køer slagtet, spørgsmål stillet, lytter-breve læst op og konklusionen er muligvis denne: Livet er en omgang blandet bøvs. Godt nytår.
Episode 26: Julespecial: Om sære undfangelser og forskellen på rigtigt og sandt
Et sort hår i livmoderen og andre måder at blive gravid på.
Der er saftsuseme forskel på, om noget er sandt, eller det er rigtigt!
Det skisma drøfter religionshistoriker Liselotte Horneman Kragh og journalist Kirsten Elley i denne jule-special af Livstykker.
Her falder juleevangeliet til jorden som en ren myte, og løjerlige måder at blive besvangret på er på tapetet. Hør også, hvorfor de stramme net, som juletræer sælge i, er en af de mest ægteskabs bevarende juleting, der er opfundet i nyere tid. Udsendelsen blev sendt første gang d. 18.12.2020
Episode 25: Jeg bliver utryg, når folk har bleget deres tænder
“Du er præcis, som du skal være!” Sådan siger vi ofte til vores børn. Samtidig får aldrende kvinder ændret udseende ved at høvle og hæve og stamme op som aldrig før. Vi forråder vores døtre, mener Liselotte i Livstykker, der handler om skønhedsløgne.
Hvem er det, vi bedrager, og hvad gør løgnen ved os?
Aldersdiskrimination er ifølge en ny australsk undersøgelse den mest accepterede og gennemtrængende form for diskrimination i dag.
“Mange vil ikke være ved, at de forskønner sig, og det betyder jo, at vi andre langsomt går rundt og føler os forkerte. Det er et løgne-univers vi opbygger, og løgne mellem mennesker skaber utryghed. Det er måske det mest uhyggelige ved det hele,” mener Kirsten i podcasten.
Artikler, der nævnes i podcasten: fra Australien om aldersdiskrimination og ditto på vores egne kanter
Episode 24: Kald mig bare skulder - fordi det hele menneske er for stor en mundfuld
Liselotte har været hos notaren med sin lille, gamle mor for at få orden i sagerne. Det gik alt ande t end godt. Når systemet møder mennesket, kokser det let. Og hvorfor egentlig? I dagens episode samtaler dine podcast værter om, at det der er tænkt som hjælp, lighed og godhed fra samfundets-, fra chefens-, fra jobkonsulentens- og hospitalsvæsenets side ofte ender med at æde menneskene. Historien med notaren endte dog til sidst på bedste måde - det PS skal med for menneskelighedens skyld. Politologen Hannah Arendt, der som tysk jøde slog sine folder i USA - og hun er hot over there idisse år - kaldte det for “ondskabens banalitet”, når man udfører opgaver uden at spørge sig selv, om det man har gang i også giver mening: "Eichmann i Jerusalem- en rapport om ondskabens banalitet" af Hannah Arendt Filosoffen og sociologen Jürgen Habermas siger det på sin måde med begreberne 'livsverden' og 'systemverden'
Episode 23: Brød og menneskelighed
Kirsten er nysgerrig efter at høre om Liselottes mangeårige brødbagning, og vi kommer rundt om hjemmemalet mel og hysteriske surdeje. Vi spekulerer over, hvor fremmedgjorte vi er over for den mad, vi ikke kan leve foruden, og Kirsten husker fra et besøg i USA, at hjemmebagt brød var så sensationelt, at naboerne måtte tilkaldes. Vi når rundt om to historier, hvori brød indgår som et dybt symbol på menneskelighed og livsmod.
Historierne er fra henholdsvis 'Kaddish for et ufødt barn' af Imre Kertész (Nobelpristager 2002) og 'Forføreren' roman fra 2014 af Jan Kjærstad
Episode 22: Nøglen til forandringer ligger i sanserne
Bullshit bingo! Der er ingen grænser for, hvor fine vi kan gøre os selv i ord og management. En af de morsomme ting ved os mennesker er vores nedtoning af, at vi er pattedyr, der bor i kroppe og for kroppen gælder, at uden sansning, ingen fornuftig tanke!
Udløseren for snakken i denne podcast er en artikel fra Zetland, “Hemmeligheden bag succesfuld forandring på jobbet? En god kop kaffe.” Det er de små ting, som vi sanser, der får taget til at løfte sig. Først når forandringer på f.eks. arbejdspladsen rammer os på mikroplan, når kaffeordningen ændres, eller man selv skal flytte plads, sker der noget. Ledelsens ord om transformation og synergi går hen over hovedet på de fleste, indtil de kan mærke noget på mikroplan. Kropsplan, sanseplan, siger Liselotte. Kirsten kommer i tanke om en meget sansebåret oplevelse og bliver berørt.
Episode 21: Sex, krop, køn og hookup culture
Hvorfor er det åbenbart en objektiv sandhed blandt mænd, at de har større lyst til sex end kvinder? Det spørgsmål bad to lyttere om at få taget op ved at skrive til livstykker@gmail.com. Det blev startskuddet til en samtale der bevæger sig rundt i kulturhistorien, at kvinder tænder på flere formerfor seksuel stimuli end mænd og den nye hook-up culture, som florerer blandt især amerikanske collegestuderende, og som beskrives i den amerikanske sociolog Lisa Wades bog American Hookup: The New Culture of Sex on Campus.
Kirsten henviser til en artikel i Information ’Kvinder tænder på mere, end de tror’ og Liselotte til den jødiske filosof Martin Bubers bog Jeg og du.
Episode 20: Lytning kan redde liv
I dette afsnit snakker Kirsten og Liselotte om, hvor vigtigt det er at sætte sig ned og lytte til mennesker. Ikke bare sidde og vente på, at personen tier stille, så man kan sige noget selv, men at forsøge at lytte sig ind på det univers, som ethvert menneske er. Kirsten omtaler bogen 'You're Not Listening- What You're Missing and Why It Matters af Kate Murphy .Liselotte nævner den amerikanske forfatter og aktivist Parker Palmer, hvis billeder på at lytte med tålodighed og venlighed til andre og til sig selv taler stærkt. Livsliniens arbejde nævnes også.
Samtidig markerer denne episode også Livstykkers afsked med Jyllands-Posten. Men podcasten fortsætter og kan stadigvæk findes på podcast platforme som Apple og Spotify.
Episode 19: En bøn over frikadellen
Er det blevet tabu at tro - er det blevet nemmere at sige, at man har meldt sig til en swingerklub, end at man tror? Hvordan mon tro er blevet sådan en luftig ting i Danmark? Kan tro bruges i hverdagen, hen over frikadellen og ulvetime, mon? Det taler vi om i denne episode i et forsøg på at gøre både tro og bøn lidt mere håndfaste. Kirsten husker tilbage, til da hun sad på et bjerg og sagde 'ohm' sammen med nogle Hare Krishna-munke. Liselotte nævner bogen 'Et samfund uden Gud - en amerikaner ser på religion i Danmark og Sverige ' af den amerikanske sociolog Phil Zuckerman
Episode 18: Fra søsyge og brækposer til identitetspolitik og Løgstrup
Kirsten synes, at livet for hende lige nu er lidt rigeligt som at køre på en mørk vej med kun det korte lys tændt: Det er vanskeligt at se det store billede, og hvor det går hen. Men hun klør på, og hvad er den bedste måde at bekæmpe søsyge på, når man er Kirsten? At tage et (sø)duelighedskursus. Naturligvis. I en ikke lige linje fra Kirstens søsyge kommer Liselotte ind på den danske filosof og teolog K.E.Løgstrup, på identitetspolitikkens underliggende mekanismer, der måske er at finde i vores evolutionære bagage, og en bog om værdighed som begreb skrevet af den amerikanske konfliktforsker Donna Hicks. Tænketanken Eksistensen, som Liselotte omtaler, har udgivet et digitalt tidsskrift, Omtanke, som kan læses her.
Episode 17: Hvordan finder du modet til at starte et helt nyt kapitel?
Ungerne er fløjet, og nu skal reden sælges: I denne episode har en flytning sat gang i tankerne om det næste kapitel i livet for Kirsten.
I denne episode fortæller Kirsten, at hun, efter at have ligget vågen om natten, er endt med at skrive et brev til sin datter. I den pulserende hverdag kan det være svært at fastholde og ikke mindst meddele, hvilken betydning vi har for hinanden. Et brev kan være en måde at gøre det på.
Episode 15: Lytterfeedback om parforhold pg prisen for åbne ægteskaber
I denne episode følger de op på episoderne om ægteskab, utroskab og åbne parforhold og vender blandt andet lytternes tilbagemeldinger, rastløshed i livet, og hvordan man får et nyt syn på tilværelsen. Kirsten undrer sig over, at Liselotte kalder Biblen for én stor fortælling om relationer; Liselotte citerer fra den islandske forfatter Jón Kalman Stefánssons bog 'Fisk har ingen fødder' om nødvendigheden af en stærk ryg og tårer og fortæller historien om den lille lort Zakæus
Episode 14: Åbne ægteskaber 2:2 -hustruen beretter
Arne og Rikke har været gift i 23 år. Og så har de begge et parforhold ved siden af. Over to afsnit giver Livstykker dig et indblik i et åbent parforhold fra hver af de to ægtefolks perspektiv. I dette andet afsnit fortæller Rikke om at lave regler, at tage energi med hjem, og hvorfor hun mener, at et åbent parforhold er som parterapi på speed.
Episode 13: Åbne ægteskaber 1:2 - ægtemanden beretter
Arne og Rikke har været gift i 23 år. Og så har de begge et parforhold ved siden af. Over to afsnit giver Livstykker dig et indblik i et åbent parforhold fra hver af de to ægtefolks perspektiv. I det første afsnit fortæller Arne om at håndtere jalousi, at hygge med Rikkes kæreste, og hvorfor han ikke bliver mere bange for at blive forladt, hvis han lader sin kone være sammen med andre mænd. Arne omtaler bogen Kærlighedskontrakten af Sara Skaarup
Episode 12 : Barbering af hellig ko: Hvorfor snakker man ikke mere om utroskab?
Kirsten Elley har prøvet at være den utro, elskerinden og den, som utroskaben er blevet begået imod. Hun konkluderer, at det nok er sjovest at være elskerinden. Sammen med sin medvært tager hun et fordomsfrit blik på netop utroskab i et nyt afsnit af ”Livstykker”. Og hvorfor holder vi i øvrigt ikke MUS-samtaler i parforholdet?
Kirsten henviser til en undersøgelse fra Statens Serum Institut., og bøgerne af den belgisk-amerikanske parterapeut Esther Perel omtales atter: Erotisk intelligens (2016) og Hvad utroskab kan lære os om kærlighed (2018)
Episode 11: Hvornår er nok nok?
Hvordan ved man, hvornår det er rigtigt at forlade et forhold? Det skriver en lytter ind og spørger om i et nyt afsnit af ”Livstykker”. Kirsten og Liselotte river sig i håret over det spørgsmål og aner (heller ikke) deres levende råd. Bøgerne af den belgisk-amerikanske parterapeut Esther Perel omtales: Erotisk intelligens (2016) og Hvad utroskab kan lære os om kærlighed (2018)
Episode 10a: Kan vi leve i stedet for at vente?
(Der ligger muligvis to forskellige versioner af denne podcast derude i cyberspace, derfor her en 10a og en 10b, eftersom der henvises til forskellige historier i de to versioner)
Nogle mennesker vil hellere sætte stød til sig selv, end at skulle være alene med sig selv. Men kunne man bruge coronatiden på at leve i stedet for at vente? Eksperimentet med det elektriske stød, som foretrækkes frem for ens eget selskab kan man læse om her.
Episode 10b: Kan vi leve i stedet for at vente?
(Der ligger muligvis to forskellige versioner af denne podcast derude i cyberspace, derfor her en 10a og en 10b, eftersom der henvises til forskellige historier i de to versioner)
Vaccinen er på vej. Og mange glæder sig. Men kunne man bruge coronatiden på at leve i stedet for at vente og på at gøre vores ventemuskel stærkere? Kirsten omtaler bogen Niels Overgaards »Det hele handler ikke om dig og Liselotte henviser til en animation lavet over Alan Watts betragtninger
Episode 9: Den største tragedie: Korte liv - dybe indtryk. Nytår II
Nogle gange er de, der dør alt for tidligt, dem der også sætter de største aftryk. Det er temaet for det seneste afsnit af ”Livstykker”, hvor værterne Kirsten og Liselotte prøver at bearbejde de store fodspor, som de korte liv kan sætte.
Digtet, der omtales i samtalen er Otto Gelsteds digt, som han skrev ved sin vens Hans Kirks lille søns død:
"Selv en bane så alt for snar
fylder dog helt sin skæbnetid,
var til fulde, så længe den var
lys som en solplet klar og blid"
I det digt siger Otto Gelsted, at selv den allerkorteste menneskeskæbne er fuld af betydning. "Kort var livet - men var det lidt?" kalder han sit digt. I samtalen genfortæller Liselotte en scene fra et afsnit af Jordemoderen (sæson 10, julespecial) ,og der henvises til Preben Kocks bøger Skæld ud på Gud (2014) og Slip livet løs (2017)
Episode 8: Ønsker for året - nytår I
”Jeg har savnet kærlighed og sex i mit liv. Og det har jeg fået.” Kirsten har skrevet sit ønske for året ned på en lap papir og lagt det i en æske. Liselotte synes lidt, det er noget fis. Lyt med til et nyt afsnit af ”Livstykker”, hvor de to værter snakker om at visualisere sine mål - og hvordan det adskiller sig fra at bede en bøn. Kirsten omtaler med ringe begejstring filmen 'The Secret' . Historien om den kinesiske bonde er genfortalt efter Alan Watts
Episode 7: Hvorfor er julen så umulig?
Nå vi nu alle sammen gerne bare vil have en god jul, hvorfor lykkes det os så aldrig at holde den? Sådan spørger Kirsten Elley sin gode veninde Liselotte Horneman Kragh i et nyt juleafsnit af Jyllands-Postens samtalepodcast ”Livstykker”.
Hør også hvorfor Liselotte skal have et stort juletræ, mens Kirsten kan leve med hvilket som helst.
I samtalen omtales bogen Kærlighedens pris af Bent Falk
Episode 6: 'Til døden os skiller' - hvad vil det sige?
Det hele ser så fint ud, når de står der i kirken og siger ja til hinanden, men hvad så når virkeligheden rammer? Så er det lige pludselig ikke til døden os skiller længere. Eller hvad? Kirsten og Liselotte snakker om, hvad der sker, når kærligheden dør, men mennesket ikke gør. I samtalen refereres der til bøgerne Min usynlige søn skrevet af Esben Kjær og Kærlighedens pris af Bent Falk
Vi kan bruge så lang tid på at stræbe efter noget, og når vi så endelig når vores mål, taber vi interessen. Er vi bare dømt til at være utilfredse? Dette skisma danner bagrund for Kristen og Liselottes samtale i et nyt afsnit af ”Livstykker”.
Episode 4: Mor er mislykket på forhånd
Er forældre dømt til at give deres børn traumer, lige meget hvor meget de prøver at lade være? Kirsten og Liselotte snakke om forældreskab, familieliv og hvorfor der ikke er et barn i en søskendeflok, der har de samme forældre. Bøger, der nævnes undervejs: Leonora Christine Skovs Den der lever stille (2018) og Min mor var besat af Peter Øvig Knudsen (2019)
Episode 3: Kræft og kærlighed i ypperste potens
En historie om en kvinde, der på sit dødsleje ønsker ny kærlighed til den efterladte ægtemand, slår benene væk under Kirsten og Liselotte i et nyt afsnit af ”Livstykker”. Lyt med, når følelserne får frit lejde i en snak om død og kærlighed.
Kirsten: "Den gribende historie - som er baggrunden for denne podcast, blev fortalt, da jeg var inviteret med som deltager i Det Kgl. Teaters interaktive forestilling af Babettes Gæstebud i Hostrup ved Tønder. Sikket stykke liv, der blev oprullet den aften." Som et ekko til Kirstens historie nævner Liselotte artiklen fra The New York Times: 'You May Want to Marry My Husband' skrevet af Amy Krouse Rosenthal, der døde d. 13. marts 2017, 10 dage efter at have skrevet essayet.
Kirsten fortæller Liselotte en noget særegen historie om sit møde med skuespilleren Robert Redford look-alike og hans nygifte kone i et nyt afsnit af samtale-podcasten ”Livstykker”. Den handler om de fortællinger, vi går og laver om os selv.
Episode 1: Når alt håb er ude, så prøv at give op
Hvor skal vi kigge hen, når vi er så dybt nede i mørket, at vi ikke kan se lyset? Måske er svaret at stoppe med at kæmpe imod.
I dette afsnit af samtale-podcasten ”Livstykker” diskuterer Liselotte og Kirsten Elley, hvad de gør, når livet gør mest ondt. Karlsson på Taget giver sit bidrag til samtalen og billedet, Liselotte henviser til, er Hugo Simbergs 'Den sårede engel' (1903)
Kirsten er ønskebarnet og Liselotte det komplet uønskede barn. Fortællingen til slut er Selma Lagerlöfs Flammen fra Kristuslegender (1918)